Campur tangan british di tanah melayu

Kemajuan politik dan perubahan politik di Britain telah mendorong perubahan sikap Inggeris terhadap Negeri-Negeri Melayu daripada dasar tidak campur tangan kepada dasar campur tangan.

Campur tangan british di tanah melayu

Kemajuan ekonomi dan perubahan politik di Britain telah mendorong perubahan sikap Inggeris terhadap Negeri-negeri Melayu daripada dasar tidak campur tangan kepada dasar campur tangan.

Campur tangan british di tanah melayu

Dasar campur tangan Inggeris telah bermula di Perak pada tahun dengan termenterinya Perjanjian Pangkor, diikuti oleh Selangor, Sungai Ujong dan Pahang. Dengan ini bermulalah perluasan pengaruh lnggeris di Tanah Melayu sekaligus telah menganggu gugat kepentingan tradisi masyarakat tempatan dan segi politik, ekonomi, dan sosial.

Faktor Ekonomi Menurut Profesor Khoo Kay Kim, walaupun terdapat pelbagai alasan yang digunakan oleh pihak Inggeris untuk campur tangan di Negeri-negeri Melayu namum tujuan ingin menguasai sumber ekonomi telah menjadi faktor utama Inggeris memulakan dasar campur tangan secara rasminya.

Permintaan terhadap bijih timah semakin meningkat berikutan kemajuan dan perkembangan industri mengetin makanan di Eropah. Longgokan bijih timah di Cornwall England yang semakin berkurangan dan tidak bermutu telah meresahkan pihak Inggeris.

Oleh sebab itulah Inggeris telah memulakan campur tangannya untuk menguasai negeri Perak, Selangor dan Negeri Sembilan yang kaya dengan bijih timah yang berkualiti tinggi.

Permintaan dan harga bijih timah yang tinggi di Eropah telah menambah minat Inggeris untuk campur tangan Inggeris di negeri-negeri tersebut.

Campur tangan british di tanah melayu

Campur tangan Inggeris juga berlaku atas desakan oleh golongan saudagar-saudagar Cina dan Negeri-Negeri Selat yang meminta kerajaan campur tangan bagi memulihkan keamanan di Negeri-negeri Melayu akibat berlakunya anarki atau huru hara.

Akibat huru hara ini mereka gagal untuk rnengeksploitasi keuntungan kegiatan perdagangan dan pelaburan Inggeris di negeri-negeri Melayu. Sebagai contoh, banyak pedagang dan syarikat milik British telah terlibat membuat pelaburan modal yang besar bagi memajukan kawasan perlombongan terutamanya di Larut, Sungai Ujong, Lukut dan Melaka.

Mereka juga turut mendapatkan konsesi perlombongan dengan bayaran yang cukup tinggi. Kebimbangan Campur Tangan Kuasa Asing Pertengahan abad ke, terdapat perlumbaan kuasa-kuasa barat untuk mencari tanah jajahan baru di Timur.

Ekoran dan perkembangan Revolusi Perindustrian di Eropah membawa kepada wujudnya persaingan di antara kuasa-kuasa Eropah seperti Jerman, Perancis, Sepanyol, Amerika Syarikat, Itali dan Rusia bagi mendapatkan bahan mentah dan pasaran baru terhadap hasil pengeluaran industri mereka.

Menjelang tahun an, kebanyakan negara di Asia Tenggara telah dikuasai oleh kuasa-kuasa barat kecuali Siam dan Tanah Melayu. Ini telah menyebabkan negara Jerman, Rusia, Itali dan Amerika menunggu peluang yang sesuai untuk bertapak di Tanah Melayu kerana kekayaan hasil yang dimiliki.

Kemungkinan kuasa-kuasa barat menjadikan masalah anarki di Negeri-negeri Melayu sebagai alasan untuk campur tangan. Pembukaan Terusan Suez pada tahun oleh Ferdinand de Lessep menghubungkan Laut Mediterranean dan Laut Merah telah memendekkan jarak dan menjimatkan masa perjalanan di antara Eropah dan Asia.

Ini telah menggalakkan lagi kedatangan kuasa-kuasa barat ke Timur untuk mendapatkan tanah jajahan. Kebimbangan Inggeris semakin memuncak dengan kemunculan kuasa Jerman sebagai satu kuasa Eropah yang kuat selepas penyatuan Jerman oleh Otto Von Bismarck pada tahun Kekuatan Jerman telah terbukti selepas berjaya menewaskan Perancis pada tahun Tambahan pula, minat dan peluang Jerman untuk meluaskan kuasa di Tanah Melayu telah mula kelihatan seperti Jerman telah mengadakan rundingan dengan Sultan Kedah untuk mendapatkan Pulau Langkawi untuk dijadikan pangkalan tentera laut.

Sementara Tengku Kudin di Selangor pula cuba mendapatkan bantuan Jerman untuk menamatkan Perang Kelang seandainya Inggeris enggan membantu. Pedagang-pedagang Jerman di Singapura turut berminat untuk menanam modal di Negeri-negeri Melayu. Sememangnya kebimbangan campur tangan kuasa-kuasa asing telah menjadi sebab yang mempercepatkan campur tangan Inggeris di Tanah Melayu.

CAMPUR TANGAN BRITISH DI TANAH MELAYUNegeri-negeriSelatNegeri-negeriMelayuBersekutu (Persekutuan)Disediakanoleh: AdibMisslani. Campur Tangan British Di Tanah Melayu. Campur tangan British di Tanah Melayu Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Campur tangan British dalam hal ehwal negeri-negeri Melayu telah membawa kepada pemindahan kuasa pentadbiran daripada raja-raja Melayu kepada pegawai-pegawai yang dilantik oleh pihak British untuk mentadbir dan menguruskan semua. Sebelum campur tangan British, penduduk Tanah Melayu juga menjalankan sistem ekonomi komersial berlandaskan perdagangan dan perlombongan. ii. Perlombongan bijih timah tertumpu di kawasan pantai barat Semenanjung Tanah Melayu. Di Perak.

Pendapat ini disokong oleh C. Cowan, Profesor John F. Mereka sependapat menyatakan sebab terpenting campur tangan Inggeris di Tanah Melayu adalah berkaitan kebimbangan campur tangan kuasa-kuasa asing.

Masalah Anarki di Negeri-Negeri Melayu Menjelang tahun an dan an, negeri-negeri seperti Perak, Selangor, dan Negeri Sembilan berada dalam keadaan tidak stabil kerana berlakunya masalah anarki atau huru hara seperti perebutan takhta kerajaan, pergaduhan Kongsi Gelap Cina, masalah perlanunan dan perang saudara yang tidak terkawal.Oct 01,  · (1) Sebab British di Negeri-negeri Melayu a) Dasar Campur Tangan British 1.

Sebelum tahun , British tidak mengamalkan dasar campur tangan di negeri-negeri Melayu. Aku amat yakin Malaysia dan Singapura akan berperanfg TAPI aku amat YAKIN Singapura akan menggunakan cara penjajahan kawasan melalui pilihanraya.

British telah mengubah dasar tidak campur tangan kepada campur tangan secara langsung terhadap negeri-negeri Melayu pada akhir abad ke bagi menjaga kepentingan mereka di Tanah Melayu. British telah mengubah dasar tidak campur tangan kepada campur tangan secara langsung terhadap negeri-negeri Melayu pada akhir abad ke bagi menjaga kepentingan mereka di Tanah Melayu.

Bincangkan Pengenalan: Pada akhir abad ke , British berusaha untuk campurtangan secara langsung di NNM dengan . Sebelum campur tangan British, penduduk Tanah Melayu juga menjalankan sistem ekonomi komersial berlandaskan perdagangan dan perlombongan.

ii. Perlombongan bijih timah tertumpu di kawasan pantai barat Semenanjung Tanah Melayu. Di Perak. • Selepas campur tangan British di Tanah Melayu yang bermula pada tahun , fungsi dan peranan golongan pembesar terjejas dan mengalami perubahan yang ketara.

yunusemremert.coms kedatangan British,Raja mengalami beberapa perubahan yunusemremert.coman perubahan2 tersebut. yunusemremert.coman peranan pembesar terhadap Raja sebelum campur tangan British di.

Hasbunallah wa Ni'mal Wakil: PENJAJAHAN BRITISH DI TANAH MELAYU